Uzavírání přívodu vody pomocí chytrého ventilu PEVEKO J2J7 s bezdrátovou komunikací

Navigace

Zabezpečovací systém JABLOTRON 100+ umožňuje pomocí PG a chytrého ventilu PEVEKO uzavřít přívod vody s logikou „otevři-zavři“ a tím zvýšit bezpečnost objektu. Výhodou tohoto řešení je bezdrátová komunikace mezi modulem obsahující JA-114HN a samotným ventilem. Další předností je havarijní stav pro trvalé blokování ventilu s možností vzdáleného/ručního odblokování.

UŽIVATELSKY LZE UZÁVĚR OVLÁDAT

  
lokálně segmentem klávesnice
  
  
vzdáleně pomocí aplikace MyJABLOTRON
  
  
SMS povelem
  
  
tlačítkem na ventilu

POTŘEBNÉ VYBAVENÍ

  
Chytrý ventil PEVEKO J2J7
SKPB 4025.6UBV/J2J7
SKPB 4020.6UBV/J2J7
SKPB 4015.6UBV/J2J7
  
  
JA-114HN
sběrnicový modul 4 vstupů a 4 výstupů
  
  
JA-114E
ovládací modul
  
  
JA-110F
sběrnicový záplavový detektor
  
  
JA-192E
segment k ovládání PG výstupu
  
  
F-Link 2.7.0
a vyšší

ZAPOJENÍ PRVKŮ

Zapojení vyžaduje znalost manuálů všech použitých komponentů. Aktuální dokumenty naleznete na MySTORAGE.

Na obrázku níže je zobrazena logika propojení systému JA-100 a chytrého ventilu PEVEKO J2J7. Sada PEVECO J2J7 obsahuje ventil a bezdrátový modul PEVECO se sběrnicovým modulem JA-114HN, který zajišťuje komunikaci se systémem JA-100 pomocí sběrnice.

NASTAVENÍ A NAPROGRAMOVÁNÍ SYSTÉMU

 1.    Nastavení a ovládání ventilu PEVEKO může mít mnoho variant, nicméně v příkladu níže je popsáno použití typické pro byt, či rodinný dům, kdy uzavření/otevření ventilu spínáme jedním segmentem přístupového modulu. K automatickému uzavření dojde aktivací detektoru záplavy JA-110F.

 2.    Nejdříve naučíme F-Linkem modul JA-114HN a detektor záplavy JA-110F.

 a.    Nastavení vstupu 1 JA-114HN:

 b.    Nastavení vstupu 4 JA-114HN:

 c.    Nastavení výstupů JA-114HN:

 3.    Následně nastavíme PG výstupy, kterých použijeme pět.

 a.    Prvním spínáme ovládání ventilu, tzn. výstup 1 JA-114HN, nastavíme impulz 2 sec.

 b.    Druhým spínáme uzavření záplavou, tzn. výstup 2 JA-114HN, nastavíme impulz 3 sec. Reakcí na „Událost v systému“, „Zaplavení aktivace“.

 c.    Třetím spínáme odblokování ventilu po záplavě. POZOR, po záplavě nelze otevřít z klávesnice. Proto je nutno použít samostatné PG, které lze sepnou (odblokovat ventil) z aplikace MyJABLOTRON, nebo SMS příkazem.

 d.    Čtvrté PG použijeme pro kopírování stavu ztráty komunikace ventilu na základě prvního vstupu JA-114HN. Aktivace tohoto PG může vyvolat odeslání notifikací z ústředny nebo z aplikace MyJABLOTRON.

 e.    Páté PG pouze kopíruje stav ventilu na základě čtvrtého vstupu JA-114HN. Tento stav následně použijeme pro signalizaci stavu ventilu na přístupovém modulu JA-114E.

 4.    Nakonec nastavíme reakci segmentu přístupového modulu JA-114E na „PG indikuje/ovládá“. Indikujeme páté PG dle popisu výše, ovládáme první PG dle popisu výše.

OVLÁDÁNÍ LOKÁLNÍ I VZDÁLENÉ

Uzávěr vody lze ovládat jak lokálně ze segmentu klávesnice, tak i vzdáleně mimo objekt. Pro vzdálený způsob lze použít webovou či mobilní aplikaci MyJABLOTRON kliknutím na virtuální segment.

Mobilní aplikace MyJABLOTRON